Berlucci, promovare pe Internet

Berlucci, promovare pe Internet

25 februarie 2007

Despre empatie


Empatia este un termen consacrat in stiinte cu orientare socio-umana precum psihologia, sociologia. Aici vreau sa o abordam impreuna din perspectiva afacerilor. Sa discutam impreuna si sa hotaram daca este un element important pentru afacere. Sau este doar parerea mea. Important ce credeti si voi.

Empatia este arata si stiinta de a privi lucrurile din perspectiva celuilalt, de a intelege cum gandeste, la ce se raporteaza atunci cand face aprecierile si analizele, care ii sunt criteriile de judecata si analiza. Paradoxal toti avem impresia ca toate aceste aspecte sunt comune pentru toti oamenii. Eu cred ca nu este asa. Cu totii avem tendinta sa apreciem dorintele si aspiratiile celuilalt plecand de la propriile noastre grile de selectie. Ce ne place noua consideram ca place si celuilalt. Ce consideram noi ca este important ne asteptam sa fie important si pentru celalat. Ce simtim noi vizavi de un aspect astepam si celalat sa simta la fel. De cele mai multe ori nu este asa. De aici eu cred ca pleaca foarte multe greseli de intelegere a pietei, a consumatorului, a mediului de orice natura din jurul nostru, a omului in general. In mod logic interpretarile gresite duc la solutii gresite si la rezultate ineficiente.


Aici cred ca intervine arta. Sa stii sa te ridici deasupra propriei persoane, propriilor concepte, prejudecati si grile si sa privesti din exterior clientii, lucrurile, aspectele. Americanii numesc asta

"mindfulness". Cred ca, numai renuntand pentru o clipa la tine si la ce crezi tu poti intelege ce gandesc si ce vor ceilalti, si care sunt realitatile concrete din mediul in care traiesti. Astfel poti fi atent la clientii tai, la produsele pe care le creezi, la solutiile ce le alegi pentru strategia ta de afaceri.

Corectitudinea solutiei depinde de capacitatea ta empatica. Ma poti contrazice daca nu esti de acord.

Cum s-ar numi acest lucru? Unii zic ca e o viziune de marketing orientata catre client. Altii ca e un simt ascutit cu care s-au nascut. Cred ca e ceva ce poti avea. Si nu tine neaparat de studii, diplome sau cursuri. In font e o chestie de bun simt, greu de realizat dar totusi atat de simplu.

Nu trebuie decat sa stam si sa observam. Atenti. Fara a ne raporta la noi insine. Doar atat. Sa observam cu atentie, detasare fata de noi si interes total fata de ce e in exterior.

Niciun comentariu: